+
Informatie

De snelle - Gezocht poster


portret

naam: Gierzwaluwen
Latijnse naam: Apus apus
klasse: Vogels
afmeting: ongeveer 15 cm
gewicht: 35 - 45 g
leeftijd: 10 - 20 jaar
verschijning: bruin tot zwart verenkleed
seksueel dimorfisme: Ja
Nutrition-type: Insectivore (insecteneter)
eten: Kevers, spinnen, vliegen
verspreiding: Europa, Azië, Afrika (overwintering)
oorspronkelijke oorsprong: Midden-Europa
Slaap-waakritme: dag
leefgebied: oorspronkelijk rotsfokkers, nu in door mensen bewoonde gebieden
natuurlijke vijanden: Havik, sperwer, oehoe, bosuil
geslachtsrijp: ongeveer drie jaar oud
paartijd: Mei - juli
broedseizoen: ongeveer 21 dagen
legselgrootte: 2 - 3 eieren
sociaal gedrag: kolonievorming
Van uitsterven: Nee
Verdere profielen van dieren zijn te vinden in de Encyclopaedia.

Interessante feiten over de snelle

  • De snelle of Apus-apus beschrijft zijn eigen soort binnen de matroosvogels.
  • Het is wijdverspreid in Midden-Europa en gaat als trekvogel in de herfst naar Afrika, in het zuiden van de winterkwartieren van de Sahara.
  • Als langeafstandsmigrant is de gierzwaluw perfect aangepast aan de lange vluchten waarmee hij tijdens zijn wandelingen te maken heeft.
  • Gierzwaluwen hebben lange vleugels die een sikkelvorm geven wanneer ze worden uitgerekt en zijn perfect voor glijden.
  • 'S Avonds doen gierzwaluwen erg denken aan zwaluwen, maar houden daar geen verband mee.
  • Gierzwaluwen hebben een consistent monochroom bruin of grijs-zwart verenkleed, met uitzondering van een witte tot lichtgrijze ronde vlek bij de keel.
  • Ze zijn iets groter dan zwaluwen met een spanwijdte van ongeveer veertig centimeter en hebben een gevorkte staart en een ronde kop met grote ogen en een korte, naar beneden gebogen snavel.
  • De gierzwaluw is eigenlijk een boom- en rotskweker, die echter als een culturele opvolger zoekt, nestelt in hoge gebouwen.
  • Daarom zijn gierzwaluwen van vandaag ook te vinden in steden, dorpen en boerderijen, waar ze hoog in torens, oude gebouwen en fabrieken nestelen.
  • Omdat veel oude gebouwen worden gesaneerd, raken de broedplaatsen van de gierzwaluwen, die zich in menselijke nederzettingen bevinden, steeds meer verloren.
  • Gierzwaluwen zijn duidelijk herkenbaar aan hun eigenaardigheid om langs gebouwen te vliegen, evenals hun schrille en hoge vocalisaties tijdens het broedseizoen.
  • Zijn Griekse naam Apus apus dankt de gierzwaluw, die ook bekend staat als een torenzwaluw, de indruk bijna voetloos te zijn met zijn korte benen tijdens de vlucht.
  • Deze uitstekende vlieger vangt zijn eten uitsluitend in de lucht. Vooral vliegende insecten en spinnen, maar ook luizen, mieren en kevers worden gericht en genomen.
  • Gierzwaluwen broeden vanaf juli in kolonies. Maximaal drie eieren per koppeling worden tot 25 dagen geïncubeerd, afhankelijk van de weersomstandigheden. De jonge vogels verblijven tussen 37 en 55 dagen in het nest, afhankelijk van de temperatuur.
  • De levensverwachting van de gierzwaluw is maximaal twintig jaar.