+
Facultatief

The Dromedary - Wanted Poster


portret

naam: Dromedaris
Andere namen: Arabische kameel
Latijnse naam: Camelus dromedarius
klasse: Zoogdieren
afmeting: 2,50 m - 3,50 m (lengte kop-romp)
gewicht: ongeveer 350 - 600kg
leeftijd: tot 50 jaar
verschijning: verschillende vachtkleuren mogelijk, u.a. wit, zwart, lichtbruin
Nutrition-type: Herbivore (herbivor)
eten: Bladeren, grassen
verspreiding: Centraal-Azië, Noord-Afrika, Australië en het Arabische schiereiland
oorspronkelijke oorsprong: ?
Slaap-waakritme: dag
leefgebied: Steppe, semi-woestijn, woestijn
natuurlijke vijanden: /
geslachtsrijp: ongeveer vier of vijf jaar oud
paartijd: Januari - maart
dracht: 380 - 440 dagen
worpgrootte: 1 welp
sociaal gedrag: Kuddedier
Van uitsterven: Nee
Verdere profielen van dieren zijn te vinden in de Encyclopaedia.

Interessante feiten over de dromedaris

  • De dromedaris behoort tot de familie van kamelen van de Oude Wereld en verschilt hoofdzakelijk van de kameel doordat hij slechts één bult heeft, waardoor de nadering van een seconde aanwezig is.
  • Dromedarissen leven tegenwoordig uitsluitend als huisdieren en boerderijdieren. Afhankelijk van het beoogde gebruik, zal een onderscheid worden gemaakt tussen de berg, laagland en Reitdromedar, hoewel er ook enkele gemengde vormen bestaan.
  • Originele wilde dredaredaries bestaan ​​vandaag niet meer. Specimens die in het wild leven zijn meestal voormalige huisdieren die zijn vrijgelaten of gevlucht.
  • De dromedaris is al duizenden jaren gedomesticeerd in Arabië.
  • Het is inheems in Centraal-Azië, Noord-Afrika en Arabië en kan worden gevonden door naturalisatie in Australië. Hij leeft daar voornamelijk in vlaktes, woestijnen en droge graslanden. Dromedarissen zijn zeer sociale dieren die bij voorkeur in gemeenschappen worden gehouden. Vrij rondlopende dromedarissen worden meestal geassocieerd met haremverbanden.
  • De mensen van hun thuisland houden dromedarissen als ladingen en stijgers evenals prestigieuze objecten en als belangrijke melkleveranciers. Een koe geeft tot twaalf liter melk per dag, waaruit mensen ook kaas produceren. De ontlasting dient ook als een belangrijke brandstof.
  • Als herkauwers voeden dromedarissen zich uitsluitend met planten. Ze eten bladeren, grassen, kruiden, maar kunnen ook doornige delen van planten en harde takken gemakkelijk verteren.
  • Vet en voedsel worden opgeslagen voor noodgevallen in het bindweefsel van de bult. De grootte van de bult is een betrouwbare indicator voor de voedingsstatus van het dier.
  • Dromedarissen bereiken een hoogte van ongeveer 210 - 230cm met een bult en een kopstaartlengte van bijna drie en een halve meter. Een volwassen dromedaris weegt ongeveer een halve ton.
  • De vacht van de dromedaris is kort en dicht en kan wit, zwart, zand of in verschillende tinten bruin lijken. Op de schouders en nek is de jas veel langer en bijna altijd donkerbruin.
  • Het paren vindt plaats in het vroege voorjaar, meestal in januari of februari. Het vrouwtje baart een jong, dat gedurende een jaar na een dag tot 14 maanden wordt verpleegd. Alleen wanneer het jonge dier na twee jaar als zelfstandige werkt, kan de moeder weer paren.
  • Het vermogen om de lichaamstemperatuur te reguleren beschermt de dromedaris tegen uitdroging. Het kan tot zeventien dagen overleven zonder water. Tegelijkertijd kan het ook meer dan honderd liter bevatten als er water beschikbaar is.
  • Dromedarissen bewegen zich meestal vooruit in een ontspannen pas, maar kunnen indien nodig tot 65 kilometer per uur rijden en zijn in staat om lasten tot 150 kilogram op hun rug te dragen.
  • Als huisdieren kunnen dromedarissen een levensduur van maximaal vijftig jaar bereiken.


Video: DAE-67. Ab in die Wüste Marokkos. MA (Maart 2021).