+
Anders

De eekhoorn - Gezocht poster


portret

naam: Eekhoorn
Andere namen: Acorn kitten, Eichkater
Latijnse naam: Sciurus vulgaris
klasse: Zoogdieren
afmeting: 20 - 25cm
gewicht: 150 - 400 g
leeftijd: 2 - 5 jaar
verschijning: roodachtig bruin
seksueel dimorfisme: Nee
Nutrition-type: Omnivore (omnivor)
eten: Noten, zaden, insecten, vogeleieren, fruit
verspreiding: Azië en Europa
oorspronkelijke oorsprong: onbekend
Slaap-waakritme: dag
leefgebied: Loofbossen, gemengde bossen
natuurlijke vijanden: Roofvogels, marters,
geslachtsrijp: met ongeveer 12 maanden
paartijd: Juni - augustus
dracht: 38 - 40 dagen
worpgrootte: 1 - 6 kittens
sociaal gedrag: Eenlingen
Van uitsterven: Nee
Verdere profielen van dieren zijn te vinden in de Encyclopaedia.

Interessant over de eekhoorn

  • Boven in de boomtoppen bouwen eekhoorns verschillende nesten van hout en bladeren (ook lobben genoemd). In geval van dreigend gevaar, wordt het nest regelmatig vervangen.
  • Met hun klauwen kunnen eekhoorns gemakkelijk in bomen klimmen.
  • Eekhoorn zijn ook goede klimmers dankzij hun staart. Met hem balanceren ze door de boomtakken.
  • Eekhoorns zijn overdag. 'S Nachts slapen ze in de Kobeln.
  • Niet alle eekhoorns hebben de karakteristieke rode kleur. Af en toe komen ook zwarte kleuren voor.
  • Twee keer per jaar (zomer en winter) veranderen eekhoorns hun vacht.
  • Eekhoorns leven alleen in Europa en Azië. In Noord-Amerika wordt deze ecologische niche ingenomen door de op elkaar lijkende chipmunks.
  • Parasitaire besmetting (vooral vlooien en teken) bij eekhoorns is niets ongewoons.
  • Tussen de leeftijd van twee en zes wordt een eekhoorn geboren in de late zomer. Bij de geboorte zijn de eekhoorns nog steeds blind. Op zijn vroegst na twee maanden verlaten de jonge eekhoorns het nest voor het eerst.
  • Met de tanden in de boven- en onderkaak kunnen eekhoorns noten heel goed kraken.
  • Eekhoorns overwinteren niet en bieden daarom voedselvoorraden voor het koude seizoen. Maar de eekhoorn vindt niet altijd alle begraven voedselvoorraden.
  • Als eenling ontmoeten eekhoorns elkaar alleen tijdens de paartijd in de vroege zomer. Het grootbrengen van de jongens wordt exclusief overgenomen door de moeder.
  • Eekhoorns kunnen elke dag meer dan de helft van hun lichaamsgewicht eten.


Video: Bob Ross - Island in the Wilderness Season 29 Episode 1 (Maart 2021).