+
Informatie

Het Okapi - profiel


portret

naam: Okapi
Andere namen: Bosgiraf
Latijnse naam: Okapia johnstoni
klasse: Zoogdieren
afmeting: tot 2 m lichaamslengte
gewicht: 130 - 250kg
leeftijd: 10 - 20 jaar
verschijning: roodbruine vacht, zwart en wit gekleurde poten
seksueel dimorfisme: Ja
Nutrition-type: Herbivore (herbivor)
eten: Bladeren, grassen, fruit
verspreiding: Democratische Republiek Congo
oorspronkelijke oorsprong: Centraal-Afrika
Slaap-waakritme: dag
leefgebied: Regenwoud
natuurlijke vijanden: Leopard
geslachtsrijp: ongeveer twee jaar oud
paartijd: het hele jaar door
dracht: 400 - 440 dagen
worpgrootte: 1 welp
sociaal gedrag: Eenlingen
Van uitsterven: Nee
Verdere profielen van dieren zijn te vinden in de Encyclopaedia.

Interessante feiten over de Okapi

  • De Okapi of Okapia johnstoni beschrijft zijn eigen geslacht binnen de giraffe-achtige en is bekend in het Duitse gebied onder de naam "Waldgiraffe".
  • Het ligt alleen in de Democratische Republiek Congo, waar het in het noorden van het land in de regenwouden woont op hoogten tussen vijfhonderd tot duizend meter.
  • Okapi's zijn erg verlegen en verschrikkelijk, dus hun manier van leven wordt slechts gedeeltelijk verkend. Deze soort werd rond het jaar 1900 ontdekt door Europese wetenschappers.
  • De Okapi was vroeger ook in Oeganda, maar is daar nu uitgestorven.
  • Dit cohort is nauw verwant aan de giraf, maar heeft volledig andere lichaamsaandelen, die meer lijken op die van paarden.
  • De relatie tussen okapi en giraf is vooral duidelijk in de blauwe en extreem beweegbare lange grijptong, die wordt gebruikt voor het plukken van gebladerte.
  • In tegenstelling tot de giraf heeft de Okapi een onbeduidend langwerpige nek. Het meest opvallende kenmerk zijn de zwart-wit gestreepte poten, die duidelijk opvallen tussen de roodachtige donkerbruine tot zwarte romp. De witte tekening op het gezicht valt visueel op.
  • De okapi bereikt een schouderhoogte van 1,7 meter en een lichaamslengte van meer dan twee meter, de vrouwtjes zijn aanzienlijk groter dan de mannetjes. Volwassen vrouwtjes kunnen tot 250 kilogram wegen.
  • De stieren hebben, net als de giraffen, kleine en harige hoorns die niet meer dan zes centimeter lang zijn.
  • Okapis voeden zich uitsluitend met plantaardig dieet Bladeren en takken vormen een belangrijk deel van het voedsel, daarnaast eten Okapis ook fruit, kruiden, gras en scheuten.
  • Ze leven voornamelijk als dag- en soms nachtelijke solitair en komen zelden samen in kleine groepen.
  • Ze bewegen in een vast gebied en oriënteren zich in de dichte jungle, vooral met behulp van hun uitstekende gehoor.
  • In het paarseizoen vinden vaak hevige gevechten plaats tussen mannelijke rivalen, terwijl ze hun nek krachtig tegen elkaar zwaaien.
  • Na een draagtijd van gemiddeld vijftien maanden bevalt het vrouwtje van een enkele welp, die kort na de geboorte opstaat en, na slechts een paar uur, zijn moeder volgt op hun uitstapjes.
  • Het kalf wordt krachtig verdedigd door zijn moeder tegen luipaarden, de belangrijkste vijanden van de okapi.
  • De levensverwachting in het wild is maximaal twintig jaar, Okapis kan in gevangenschap zijn maar ook meer dan dertig jaar oud.
  • Vanwege de voortdurende vernietiging van de regenwouden is de Okapi tegenwoordig een van de bedreigde diersoorten.


Video: OKAPI (Maart 2021).