+
Facultatief

De Afrikaanse olifant - Gezocht poster


portret

naam: Afrikaanse olifant
Andere namenFoto's: Afrikaanse steppeolifant
Latijnse naam: Loxodonta africana
klasse: Zoogdieren
afmeting: 2,5 - 3,2m
gewicht: 3 - 6 ton
leeftijd: 50 - 70 jaar
verschijning: grijze huid, grote oren
seksueel dimorfisme: Ja
Nutrition-type: Herbivore (herbivor)
eten: Bladeren, boomschors, grassen, wortels
verspreiding: Afrika (in het bijzonder Oost-Afrika)
oorspronkelijke oorsprong: Afrika
Slaap-waakritme: dag en nacht actief
leefgebied: Afrikaanse steppe, halfwoestijn
natuurlijke vijanden: volwassen olifanten zonder natuurlijke vijanden
geslachtsrijp: op zijn vroegst rond de leeftijd van 10
paartijd: mogelijk het hele jaar door
dracht: 22 maanden
worpgrootte: 1 welp
sociaal gedrag: Kuddedier
Van uitsterven: Bedreigd
Verdere profielen van dieren zijn te vinden in de Encyclopaedia.

Interessante feiten over de Afrikaanse olifant

  • De Afrikaanse olifant of Loxodonta africana beschrijft een soort binnen de olifantenfamilie, die - zoals de naam al suggereert - inheems is in Afrika.
  • Op grote schaal gebruikt in het verleden, bevolkt de Afrikaanse olifant tegenwoordig slechts enkele gebieden in Oost- en Zuid-Afrika, die worden beschermd als nationale parken.
  • De handel in ivoor en de voortdurende vernietiging van zijn habitats hebben ertoe geleid dat er tegenwoordig slechts een paar honderdduizend dieren in heel Afrika leven.
  • De Afrikaanse olifant leeft in verschillende habitats en is over het algemeen aanpasbaar wanneer voedsel, water en schaduwrijke gebieden beschikbaar zijn.
  • Het leeft voornamelijk in de vlakten, maar kan ook worden gevonden in lagen tot vijfduizend meter hoog.
  • Met een gemiddelde grootte van iets meer dan drie meter weegt hij tot vijf, zeldzamer tot zeven ton.
  • Opvallend zijn zijn grote slagtanden, die zowel de stieren als de koeien hebben, waarbij die van de koeien vanaf een bepaalde leeftijd alleen langer zijn, die van de stier echter ook continu breder.
  • De slagtanden kunnen tot drie meter lang worden en tot honderd kilogram wegen.
  • De gigantische oren zijn ook een onderscheidend kenmerk van de Afrikaanse olifant. Ze dienen om overtollige lichaamswarmte af te geven in een warm klimaat.
  • De huid van de olifant is erg gevoelig, hoewel deze twee centimeter dik is.
  • Zonnebrand en overmatige blootstelling aan hitte beschermen Afrikaanse olifanten door hun huid met modder te besproeien.
  • Een Afrikaanse olifant heeft tot driehonderd liter water per dag nodig.
  • De waterbronnen worden opgespoord met de gevoelige lange slurf.
  • Op zoek naar water en plantaardig voedsel, reizen Afrikaanse olifanten tot twaalf kilometer per dag.
  • De dekking vindt onafhankelijk van het seizoen plaats. Om een ​​vrouwtje te paren, sluiten de overigens solitaire stieren zich tijdelijk aan bij de vrouwelijke kudden onder leiding van een dominante leidende koe.
  • Na een draagtijd van 22 maanden bevalt de koe van een kalf, dat het hele eerste levensjaar wordt verzorgd.
  • Olifanten bereiken een leven van maximaal zeventig jaar.


Video: Elephant ATTACKS Safari Jeep (Maart 2021).