+
Anders

De goudvink - profiel


portret

naam: Goudvink
Andere namen: Bloedvink, goudvink
Latijnse naam: Pyrrhula pyrruhla
klasse: Vogels
afmeting: 15 - 19 cm
gewicht: ongeveer 26 g
leeftijd: 6 - 8 jaar
verschijning: zwarte kop met zwarte snavel, oranjerood borstkleed
seksueel dimorfisme: Ja
Nutrition-type: Omnivore (omnivor)
eten: Zaden, bessen, insecten
verspreiding: Europa, Azië
oorspronkelijke oorsprong: onbekend
Slaap-waakritme: dag
leefgebied: Gemengde en naaldbossen
natuurlijke vijanden: Marter, katten, kraai, sperwer
geslachtsrijp: aan het einde van het eerste levensjaar
paartijd: Mei - juli
broedseizoen: 14 dagen
legselgrootte: 4 - 6 eieren
sociaal gedrag: paar vormen
Van uitsterven: Nee
Verdere profielen van dieren zijn te vinden in de Encyclopaedia.

Interessante feiten over de goudvink

  • De goudvink, ook wel pyrrhula pyrrhula of goudvink genoemd, beschrijft een soort binnen de vinken die op grote schaal wordt verspreid in Europa en Azië.
  • Het leeft in naaldbossen of gemengde bossen van verschillende hoogtes van West-Europa via Siberië tot Japan.
  • Als staande vogel blijft hij het hele jaar door in zijn broedplaats en wordt hij vaak aangetroffen in openbare parken, in culturele landschappen, tuinen en begraafplaatsen in de lente en de zomer.
  • De goudvink is onmiskenbaar vanwege zijn karakteristieke uiterlijk. De kop met de korte en opvallend dikke snavel is zwart van kleur en staat op de bovenkant van een donkere dop.
  • Mannetjes en vrouwtjes kunnen gemakkelijk van elkaar worden onderscheiden door de kleur van het verenkleed op de buik en rug. Het mannetje vertoont een felle lichtrode kleur op de buik, terwijl het vrouwtje lichtbruin lijkt op de buik en op de rug.
  • De goudvink bereikt een lichaamslengte van 19 en een spanwijdte van maximaal 29 centimeter. Vrouwtjes en mannetjes zijn even groot en wegen ongeveer 26 gram.
  • De goudvink voedt zich met verschillende zaden, kruiden en bessen, maar ook met wormen en insecten, waarbij het plantaardige dieet overheerst.
  • In het voorjaar eet Gimpel ook de knoppen van verschillende fruitbomen.
  • Gimpel leeft graag in verschillende habitats, maar wordt steevast altijd gevonden waar naaldbomen groeien.
  • Mannetjes en vrouwtjes komen samen in de winter of begin februari tot monogame paarverbindingen.
  • De verkering van de goudvink is zeer geritualiseerd. Als een man er niet in slaagt indruk te maken op een potentiële partner, kan het gebeuren dat hij of zij gewond raakt of zelfs gedood.
  • Als een paar elkaar heeft gevonden, volgen de dekking en het gezamenlijk zoeken naar een nestplaats.
  • In het nest, dat meestal hoog in een spar wordt gebouwd, legt het vrouwtje vier tot zes eieren, die het ongeveer twee weken alleen broedt.
  • De jonge vogels krijgen twee tot drie weken voedsel nadat ze door beide ouders in het nest zijn uitgebroed.
  • Veel jonge vogels overleven het eerste jaar niet, omdat ze ondanks de goede camouflage van hun jeugdige jurk het slachtoffer worden van marters, katten, eekhoorns, kraaivogels of sperren.
  • De gemiddelde levensverwachting van de goudvink is ongeveer acht jaar.