In detail

The Degu - Wanted Poster


portret

naam: Degu
Andere namen: Struikrat
Latijnse naam: Octodon Degus
klasse: Zoogdieren
afmeting: 11 - 16cm
gewicht: 200 - 280 g
leeftijd: 3 - 8 jaar
verschijning: bruinachtige kleurvarianten
seksueel dimorfisme: Ja
Nutrition-type: Zaadeter (granivor)
eten: Zaden
verspreiding: Argentinië, Chili
oorspronkelijke oorsprong: Zuid-Amerika
Slaap-waakritme: dag
leefgebied: Semi-woestijnen
natuurlijke vijanden: Roofvogels, vossen
geslachtsrijp: met 6 maanden
paartijd: Augustus - oktober
dracht: 3 maanden
worpgrootte: 1 - 10 welpen
sociaal gedrag: Family Association
Van uitsterven: Nee
Verdere profielen van dieren zijn te vinden in de Encyclopaedia.

Interessante feiten over de degu

  • De Degu is een klein knaagdier van de heestersoort die uitsluitend in het wild in Chili leeft en ongeveer tien jaar steeds populairder is geworden als huisdier.
  • Degoes zijn compacte knaagdieren die een lichaamslengte bereiken van ongeveer dertig centimeter met de staart, de mannetjes zijn iets groter en dikker dan de vrouwtjes.
  • Haar jas verschijnt in een medium, enigszins okerbruine toon. Buik en benen zijn bedekt met witachtig bont, de achterpoten hebben lange haren aan de voorkant. De dun behaarde staart eindigt met een zwarte langwerpige kwast.
  • De donkere ogen en de dunne, delicate en bijna transparante oren geven Degus haar schattige uiterlijk, wat haar zo aantrekkelijk maakt voor het bezit van huisdieren.
  • De staart van de Degu is extreem gevoelig en kan gemakkelijk worden beschadigd door verwondingen. Het gewonde gebied wordt weggegooid, het dier zelf knaagt aan het bot en kan niet worden geregenereerd. Degoes kan echter zonder problemen leven met ernstig verkorte staarten.
  • Deze verwondingen worden vooral aangetrokken door Degus in het wild door aanvallen van roofdieren zoals roofvogels, vossen of slangen. Het gebruik van de punt van de staart dient als een effectieve tactiek, om niet ten prooi te vallen aan hun aanvallers en snel te ontsnappen. In gevangenschap kan het verlies van de staart ook worden veroorzaakt door onjuiste behandeling door de eigenaar of een hang in de kooi.
  • In het wild voedt Degus zich voornamelijk met bladeren, verschillende zaden en jonge plantenscheuten die ze tijdens de koude wintermaanden in hun zelf uitgegraven grondwerken opslaan.
  • Plantaardig voedsel wordt door de degu verteerd door de gisting in de blindedarm. Net als veel andere knaagdieren, zoals de haas, pakt de degu de uitwerpselen weer op, zodat ze een tweede keer kunnen verteren en de voedingsstoffen die ze bevatten volledig absorberen.
  • In tegenstelling tot veel andere kleinere knaagdieren, verspreidt Degus zich slechts één keer in het wild, zelden twee keer per jaar. Tijdens het paarseizoen gedragen de mannen zich zeer agressief ten opzichte van alle concurrenten binnen de groep en markeren ze het bouwen van hun gekozen vrouwtjes met urine.
  • Na een draagtijd van gemiddeld negentig dagen bevalt het vrouwtje tot zes jonge, al volledig ontwikkelde en borstvoeding gedurende slechts zes weken. Tot ze geslachtsrijp worden op een leeftijd van ongeveer zes maanden, sluiten ze zich vaak aan bij sekse-groepen.
  • Als huisdieren zijn Degus relatief weinigeisend, waarbij de houding wordt aanbevolen in kleine groepen of in ieder geval in paren, omdat het extreem sociale dieren zijn. Ze zijn intelligent, vredig en nieuwsgierig en kunnen erg vriendelijk zijn met liefdevolle aandacht. Omdat ze graag veel bewegen, moet een grote kooi, bij voorkeur met veel verdiepingen en terugtrekopties worden gekozen.
  • In gevangenschap kan Degus een leeftijd van maximaal acht jaar bereiken als het op de juiste manier wordt bewaard.


Video: Inside life on the Lakota Sioux reservation l Hidden America: Children of the Plains PART 15 (November 2021).