+
Anders

Het Kudu-profiel


portret

naam: Kudu
Andere namen: Geweldige kudu
Latijnse naam: Tragelaphus strepsiceros
klasse: Zoogdieren
afmeting: ongeveer 150 cm
gewicht: 200 - 300kg
leeftijd: 10 - 20 jaar
verschijning: grijsbruine-roodachtige vacht
seksueel dimorfisme: Ja
Nutrition-type: overwegend herbivoren (herbivor)
eten: Bladeren, grassen, fruit
verspreiding: Afrika
oorspronkelijke oorsprong: Oost-Afrika
Slaap-waakritme: schemering en nachtelijk
leefgebied: steppen
natuurlijke vijanden: Afrikaanse wilde hond, luipaard, leeuw
geslachtsrijp: ongeveer drie jaar oud
paartijd: April - juni
dracht: 230 - 270 dagen
worpgrootte: 1 welp
sociaal gedrag: Kuddedier
Van uitsterven: Nee
Verdere profielen van dieren zijn te vinden in de Encyclopaedia.

Interessante feiten over de Kudu

  • Zoals Kudu meestal de Grote Kudu wordt genoemd. Dit vertegenwoordigt zijn eigen soort binnen de Kudu's en is een van de hoorndragers.
  • Binnen deze soort maakt men onderscheid tussen drie ondersoorten, namelijk de Zuid-Afrikaanse Kudu, de Kenia Kudu en de Tsjaad Kudu.
  • Terwijl de kleine Kudu alleen in sommige gebieden van Oost-Afrika wordt gevonden, leeft de Grote Kudu in een groot deel van Oost-, Zuid- en Zuidoost-Afrika. Naast lichte bossen en boomsteppen, bewoont het ook berg- en bushland op hoogten tot tweeduizend meter. Alleen in dichtbegroeide bossen en zeer droge gebieden wordt de Grote Kudu niet gevonden.
  • Op een schouderhoogte van gemiddeld anderhalve meter weegt hij twee tot driehonderd kilogram, en de mannetjes zijn veel groter en zwaarder dan de vrouwtjes.
  • De zeer korte laag Kudu verschijnt in een roodachtig bruine of grijze kleur, waarbij de koeien iets lichter zijn dan de politie. Het hoofd is donker, de wangen zijn wit gekleurd. Vrouwtjes en mannetjes vertonen aan beide kanten van het lichaam maximaal tien witte, verticaal lopende dunne strips.
  • De spiraalvormig gewonden hoorns van de stieren zijn tot anderhalve meter lang en kunnen anders worden gevormd, waarbij diepe bochten als ideaal worden beschouwd.
  • De Kudu is een uitstekende sprinter die van staande naar twee en een halve meter kan springen.
  • Als pure herbivoor voedt de kudu zich op bladeren, bloemen, grassen, kruiden, jonge scheuten en fruit. Over het algemeen kunnen kudu's hun vochtbehoefte volledig dekken via hun plantaardig dieet, maar in het regenseizoen zijn ze afhankelijk van waterputten waar ze kunnen drinken. Alleen wanneer er een tekort aan voedsel is, verlaat de Koedoe zijn vaste territorium.
  • Kudu's zijn gezelschapsdieren die kleine kuddes van één geslacht vormen.
  • Het bronstseizoen varieert van april tot juni, afhankelijk van de regenval. Stieren vechten met partners die klaar zijn om te paren, maar hevig vechten eindigt zelden in ernstig letsel.
  • Tussen november en februari, na een draagtijd van gemiddeld 250 dagen, bevalt het vrouwtje van een enkel kalf, met een roodachtige vacht, weegt ongeveer twintig kilogram en wordt gedurende een half jaar door de moeder verzorgd.
  • Jonge kudu's zijn vaak het slachtoffer van Afrikaanse wilde honden, terwijl volwassen exemplaren ook kunnen worden gevangen door luipaarden, leeuwen en hyena's.
  • De levensverwachting van Kudu is ongeveer vijftien in het wild en tot twintig jaar in gevangenschap.


Video: Repairing the Bulkhead - Rebuild to be WATERPROOF AND BEAUTIFUL!!! - Patrick Childress Sailing #57 (Maart 2021).