+
Anders

De Swallowtail - Gezocht poster


portret

naam: Swallowtail
Latijnse naam: Papilio machaon
klasse: Insecten
afmeting: 6,5 - 8,5 cm
gewicht: ?
leeftijd: ?
verschijning: wit-geel, zwart, blauw en rood
seksueel dimorfisme: Nee
eten: Plantennectar
verspreiding: Azië, Europa, Noord-Afrika, Noord-Amerika
oorspronkelijke oorsprong: onbekend
Slaap-waakritme: dag
leefgebied: Graslanden en weiden
natuurlijke vijanden: insectenetende vogels
geslachtsrijp: gaat de vlinder binnen met de voltooide ontwikkeling
paartijd: drie generaties per jaar (mei, juli en september)
sociaal gedrag: Eenlingen
Van uitsterven: Ja
Verdere profielen van dieren zijn te vinden in de Encyclopaedia.

Interessante feiten over de zwaluwstaart

  • De zwaluwstaart of Papilio machaon beschrijft een vlindersoort, die tot de riddervlinders wordt gerekend.
  • Het bevindt zich in een groot deel van Europa, Azië, Noord-Afrika en Noord-Amerika.
  • De zwaluwstaart leeft in droge en warme gebieden, berghellingen, zonnige weiden, bosranden en graslanden. Het wordt gevonden in het laagland en op hoogten tot 2500 meter.
  • Hij is onmiskenbaar vanwege zijn felgele vleugels met opvallende zwarte vlekken en aders.
  • De achterste vleugels zijn bekleed met een blauwzwarte band, vertonen een oranje-blauwe en ronde vlek en een staartachtige staart, deze vlinder dankt zijn naam.
  • Met een spanwijdte van maximaal negen centimeter wordt de Swallowtail beschouwd als de grootste vlinder in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.
  • De zwaluwstaart voedt zich voornamelijk met de nectar van rode klaver, maar ook die van de paardenbloem, de flox, de lila en verschillende distels.
  • De rupsen, waarvan het uiterlijk bij elke vervelling verandert, komen uit de eieren die de zwaluwstaart dicht bij de bodem van de bladeren van een gekozen voedergewas plaatst.
  • In het begin zijn de rupsen donker en vertonen ze een witte vlek op de rug. Zo lijken ze vogelpoep verwarrend op elkaar en zijn ze dus goed beschermd tegen roofdieren. Bovendien is haar hele lichaam bedekt met doornen.
  • Na ongeveer een maand zijn de rupsen volwassen en krijgen ze een steeds groenere kleur met zwarte horizontale strepen. De doornen verdwijnen en ontwikkelen zich in het begin tot roodachtige punten.
  • De belangrijkste voedergewassen van de rupsen zijn venkel, pastinaak en wortel, kleine beverstruiken en vergelijkbare Umbelliferae.
  • De volwassen rupsen verpoppen zich en weven zichzelf vervolgens met zijden draden. Van de poppen, die eerst groen en vervolgens bruin zijn, komen de afgewerkte motten na drie weken of na de winter volgend voorjaar uit.
  • In Midden-Europa vliegt de eerste generatie in het voorjaar tot de vroege zomer, nog twee generaties volgen in juli en september.
  • In Midden-Europa is de zwaluwstaart tegenwoordig een van de bedreigde vlindersoorten.


Video: DRAWER of the WEEK: Episode 6 - Some PEACOCK Swallowtails Achillides (Januari- 2021).