+
Anders

De orka - Gezocht poster


portret

naam: Orca
Andere namen: Orca
Latijnse naam: Orcinus orca
klasse: Zoogdieren
afmeting: 6 - 9m
gewicht: 3 - 6t (3000 - 6000kg)
leeftijd: 30 - 50 jaar
verschijning: zwarte bovenkant, witte buikbodem
seksueel dimorfisme: Ja
Nutrition-type: Carnivoor
eten: Vissen, zeehonden, octopus en zeevogels
verspreiding: wereldwijd
oorspronkelijke oorsprong: onbekend
Slaap-waakritme: dag
leefgebied: Zee, oceaan
natuurlijke vijanden: nee
geslachtsrijp: tussen de leeftijd van acht en zestien
paartijd: mogelijk het hele jaar door
dracht: 14 - 18 maanden
worpgrootte: 1 welp
sociaal gedrag: groepsgebouw
Van uitsterven: Nee
Verdere profielen van dieren zijn te vinden in de Encyclopaedia.

Interessante feiten over de orka

  • De orka of Orcinus-orka beschrijft een soort in de Delphinidae, die ook bekend staat onder de naam Orca en orka.
  • Orka's komen voor in alle zeeën, maar koloniseren voornamelijk de noordelijke Stille Oceaan, de noordoostelijke Atlantische Oceaan en de wateren rond de twee poolkappen.
  • Onder de orka's zijn er lokale dieren die dichtbij de kust leven en dieren die lange afstanden afleggen.
  • De orka is een uitstekende zwemmer die kan reizen met snelheden tot 55 kilometer per uur.
  • Deze tandwalvis wordt beschouwd als de grootste vertegenwoordiger van de dolfijnen en kan een totale lichaamslengte van zeven tot acht, zelden zelfs negen meter bereiken en een gewicht van meer dan zes ton op de weegschaal brengen. De mannetjes zijn iets groter dan de vrouwtjes.
  • De staart gemarkeerd, duidelijk gesplitst en gebogen aan de binnenkant staartvin is ongeveer twee en een halve voet breed.
  • De driehoekige puntige rugvin, die maximaal twee meter lang kan zijn, dankt zijn naam aan de orka.
  • Orka's zijn onmiskenbaar vanwege hun onderscheidende kleuren. De hele achterkant is zwart, in sterk contrast met de witte vlekken achter de ogen en op de borst en buik.
  • Zelfs de lichtgrijze vlek achter de vin is een duidelijk identificerend kenmerk.
  • In de korte en afgeplatte snuit zitten maximaal 56 grote tanden met een conische vorm.
  • Orka's zijn roofzuchtige jagers, die vooral zeevogels, zeekoeien, zeehonden, vissen, koppotigen en kleine walvissen vangen.
  • Ze komen samen in groepen van maximaal vijftig dieren, de zogenaamde walvisscholen. Binnen deze associaties communiceren de dieren via hun eigen taal.
  • Vooral tijdens de jacht praten de leden van een walvisjachtschool met elkaar. In de groep hebben orka's geavanceerde jachtstrategieën waarmee ze veel dieren tegelijk kunnen vangen.
  • Tijdens de jacht bereiken orka's vaak de stranden, maar ze moeten oppassen dat ze niet vast komen te zitten in het zand van de ondiepe wateren.
  • Vrouwelijke orka's produceren vanaf de leeftijd van ongeveer twaalf jaar om de paar jaar slechts één kalf.
  • Dit wordt geboren na een draagtijd van waarschijnlijk twaalf tot zeventien maanden en meet al twee meter.
  • De gemiddelde levensverwachting is ongeveer vijftig jaar, maar orka's kunnen in zeldzame gevallen ook aanzienlijk ouder worden.


Video: Borderlands 3: How To Get FREE LYUDA! Zero Targets Of Opportunity Completion Reward! (Januari- 2021).