+
Algemeen

De witte ooievaar - Gezocht poster


portret

naam: Witte ooievaar
Latijnse naam: Ciconia ciconia
klasse: Vogels
afmeting: 80 - 110cm
gewicht: 2,3 - 4,5kg
leeftijd: 20 - 30 jaar
verschijning: wit verenkleed, zwarte snavel, rode snavel, rode voeten
seksueel dimorfisme: Ja
Nutrition-type: Carnivoor
eten: Amfibieën, vissen, krabben, kleine zoogdieren, wormen
verspreiding: Europa, Noord-Afrika, Midden-Oosten
oorspronkelijke oorsprong: onbekend
Slaap-waakritme: dag
leefgebied: geeft de voorkeur aan open en vochtige landschappen
natuurlijke vijanden: /
geslachtsrijp: rond de leeftijd van vier tot vijf jaar
paartijd: Februari - maart
broedseizoen: 30 - 32 dagen
legselgrootte: 2 - 6 eieren
Van uitsterven: Nee
Verdere profielen van dieren zijn te vinden in de Encyclopaedia.

Interessante feiten over de witte ooievaar

  • De witte ooievaar of Ciconia ciconia beschrijft een vogelsoort in de doorgangsvogels, die overal in Europa te vinden is, met uitzondering van Groot-Brittannië en Scandinavië. In Engeland werd na meer dan zeshonderd jaar in 2014 echter opnieuw een paar ooievaars waargenomen die zich nestelden.
  • Hij wordt beschouwd als een culturele opvolger, die zich dichtbij de mens vestigt en in intensief gebruikte landbouwgebieden. Daar vindt hij de beste levensomstandigheden en een hoge voedselvoorziening.
  • De witte ooievaar is een trekvogel die overwintert in Afrika.
  • Veel witte ooievaars leven in natte groene landschappen, die regelmatig onder water staan. Vijvers en vijvers zijn ook geprefereerde habitats.
  • In vochtige gebieden zoeken de vogels naar voedsel, dat voornamelijk bestaat uit wormen, kikkers, padden en kikkervisjes, slangen en hagedissen, vissen en krabben. Af en toe vangen ze ook muizen en andere kleine zoogdieren.
  • In hun winterkwartier in Afrika zoeken witte ooievaars zoals bosbranden graag op zoek naar dode hagedissen, slangen, insecten en kleine zoogdieren en vangen ze sprinkhanen en rupsen.
  • De witte ooievaar bereikt een hoogte van ongeveer een meter, de mannetjes zijn groter en zwaarder dan de vrouwtjes. Zijn spanwijdte is meer dan twee meter, zijn lichaamsgewicht maximaal vier en een halve kilogram.
  • De witte ooievaar heeft een onderscheidend uiterlijk door zijn witte verenkleed, diepzwarte vleugels en staartpunten, felrode poten en rode lange snavel.
  • Mannetjes en vrouwtjes komen samen voor seizoensseizoenen en keren terug naar hun broedgebied aan het begin van de paartijd. De mannetjes krijgen de oude eyrie en verbeteren deze vóór de komst van hun partner. Als een andere man de eyrie heeft geclaimd, gaat het om hevige verdedigende veldslagen.
  • Na in de horst te paren, legt het vrouwtje van maart tot zes eieren, die afwisselend ongeveer 30 dagen door beide ouders worden geïncubeerd.
  • Ongeveer twee maanden na het uitkomen, verlaten de kuikens de eyrie.
  • Witte ooievaars kunnen 25 jaar of ouder worden. Natuurlijke roofdieren zijn marters en verschillende roofvogels die af en toe jonge ooievaars vangen.


Video: Wat is RSS - Google Reader (Maart 2021).