Algemeen

De antilope - Gezocht poster


portret

naam: Antelope
Latijnse naam: Bovidae
klasse: Zoogdieren
afmeting: tot 150cm (schouderhoogte)
gewicht: 20 - 300kg (afhankelijk van de soort!)
leeftijd: 6 - 12 jaar
verschijning: licht tot donkerbruine vacht
seksueel dimorfisme: Ja
Nutrition-type: Herbivore (herbivor)
eten: Bladeren, grassen, fruit, boomschors
verspreiding: Afrika, Azië
oorspronkelijke oorsprong: waarschijnlijk Afrika
Slaap-waakritme: dag
leefgebied: Steppe, savanne
natuurlijke vijanden: Hyena, cheetah, leeuw
geslachtsrijp: ca. vanaf het tweede / derde levensjaar
paartijd: ?
dracht: Verschillend per type
worpgrootte: 1 welp
sociaal gedrag: Kuddedieren
Van uitsterven: sommige soorten
Verdere profielen van dieren zijn te vinden in de Encyclopaedia.

Interessant over de antilope

  • Antilopen in sommige landen van Azië en een groot deel van Afrika verwijzen naar inheemse, niet-gedomesticeerde soorten haagbeuken die niet tot de geiten, schapen en runderen worden gerekend en die voor een deel slechts verre verwant zijn.
  • De antilopen omvatten ongeveer honderd soorten, die sterk verschillen in uiterlijk en grootte. Gemeenschappelijk voor bijna alle antilopen is een slank en sierlijk lichaam, gekleurd in verschillende tinten van bruine of grijze tinten met lichte verticale strepen en buikvlekken en gedraaide of gebogen hoorns. Bij sommige soorten hebben alleen de mannetjes hoorns.
  • Ze leven het liefst in vlakke graslanden, steppen en savannes die rondlopen voor voedsel. Hun habitat en hun karakteristieke uiterlijk hebben hen de bijnaam "hert van de savanne" opgeleverd.
  • De antilopen omvatten springbok, eland, thomson, blesbok, impala, kudu en Dorcas-gazelles.
  • Met een schouderhoogte van meer dan anderhalve meter en een gewicht van meer dan 300 kilogram is de paardenantilope het grootste lid van deze groep hoorndragers. De dwergen dikdik zijn echter slechts maximaal veertig centimeter hoog en worden daarom als de kleinste antilope beschouwd.
  • Antilopen leven in groepsverenigingen, die vaak grote kuddes van enkele honderden dieren vormen. Binnen groepen kunnen de dieren zichzelf beter beschermen tegen aanvallers en elkaar waarschuwen voor risico's.
  • Sommige soorten zoals de Kudu leven als solitair of in kleine familiegroepen van maximaal vijf exemplaren.
  • Antilopen zijn zeer gevoelige dieren die veranderingen in hun omgeving kunnen waarnemen, evenals het besluipen van een aanvaller door hun uitgesproken zintuigen. Omdat ze gemakkelijk ten prooi vallen aan roofzuchtige grote zoogdieren, zijn antilopen eng en verlegen.
  • De witte vlek op de achterkant van haar korte staart, die een spiegel wordt genoemd, dient om de soortgenoten van de kudde in geval van gevaar een teken te laten ontsnappen.
  • Antilope-roofdieren omvatten grote roofdieren zoals leeuwen en cheeta's, evenals hyena's en Afrikaanse windhonden. Antilopen kunnen zichzelf alleen van aanvallers redden door hun snelheid en de typische sprongen, waarbij ze meerdere voeten hoog en hoog springen met stijve en gestrekte benen.
  • Antilopen zijn dagelijkse herbivoren die zich voeden met verse bladeren, fruit en grassen, afhankelijk van het seizoen en, in het geval van voedseltekorten, op droge plantendelen en schors.
  • Antilopen blijven het liefst dicht bij waterbronnen die ze dagelijks bezoeken om te drinken. Veel soorten antilopen kunnen echter tot twee weken zonder water overleven. Ze dekken een groot deel van hun waterbehoefte door vlezige bladeren van verschillende vetplanten te eten.
  • Voor veel mensen in Afrika zijn antilopen belangrijke leveranciers van vlees en bont. Vanwege de intensieve jacht zijn bepaalde soorten in het verleden bijna uitgeroeid, maar de bestanden hebben zich vandaag hersteld.


Video: Hiker in the Woods Stumbles Upon Dozens of Missing Person Posters. New York Post (Januari- 2022).