+
Algemeen

Het fossa - profiel


portret

naam: Fossa
Andere namen: Frett cat
Latijnse naam: Crytoprocta ferox
klasse: Zoogdieren
afmeting: ongeveer 70 - 80 cm
gewicht: 10 - 12 kg
leeftijd: 12 - 20 jaar
verschijning: roodbruine vacht
seksueel dimorfisme: Ja
Nutrition-type: Carnivoor
eten: Primaten, insecten, kikkers
verspreiding: Madagascar
oorspronkelijke oorsprong: Madagascar
Slaap-waakritme: schemering en nachtelijk
leefgebied: Bossen, savannes
natuurlijke vijanden: /
geslachtsrijp: met 3 tot 4 jaar
paartijd: September - oktober
dracht: ongeveer 55 dagen
worpgrootte: 1-4 welpen
sociaal gedrag: Eenlingen
Van uitsterven: Ja
Verdere profielen van dieren zijn te vinden in de Encyclopaedia.

Interessante feiten over de fossa

  • De fossa of Crytoprocta ferox beschrijft een roofdier binnen de katachtige soort, die uitsluitend in Madagaskar voorkomt.
  • Daar, bekend als de Frett catze fossiel bevolkte dichte regenwouden, droog beboste gebieden en savannes.
  • In Madagaskar wordt de fossa beschouwd als het grootste roofdier. Het is gerelateerd aan zowel de griezelige katten als de stokstaartjes.
  • Het bereikt een lichaamslengte van ongeveer zeventig centimeter en heeft een bijna even lange staart. Hij weegt maximaal twaalf kilogram, waarbij de mannetjes iets groter en zwaarder zijn dan de vrouwtjes.
  • De fossa is van gespierde lichaamsbouw en heeft opvallend korte ledematen. Op het korte hoofd zitten grote en afgeronde oren boven.
  • De dichte en korte vacht verschijnt in een donker roodachtig bruine tint. De ventrale zijde van mannen en jonge vrouwen is meestal oranje gekleurd door de werking van glandulaire secreties, die van volwassen vrouwen is beige.
  • De jonge vrouwtjes vormen een langdurige clitoris uniek in de dierenwereld, die eruitziet als een penis en verdwijnt met de leeftijd.
  • In principe zijn Fossa's schemerig en nachtelijk, maar ze kunnen overdag met passende voedselvoorziening of voedseltekorten op jacht gaan.
  • Ze voeden zich met kleine zoogdieren en reptielen. Omdat ze uitstekende klimmers zijn, maken ze ook gerichte jacht op vogels en maki's.
  • Omdat ze ook veel vee vangen, zoals pluimvee of jonge varkens, worden ze aangevallen door de mensen van Madagascar. Boskap leidt ook tot een voortdurende achteruitgang van de bestanden. Tegenwoordig leven er slechts meer dan 2500 exemplaren in Madagaskar.
  • De fossa is een eenling die zijn territorium moedig verdedigt tegen concurrenten. In het bijzonder zijn de vrouwtjes erg territoriaal.
  • Mannetjes en vrouwtjes ontmoeten elkaar alleen tijdens het paarseizoen. Een parende vrouw trekt mannen met geursporen aan.
  • In aanwezigheid van het vrouwtje vechten de mannen bitter om het voorrecht. De vrouwtjes paren daarna echter nog steeds met verschillende beschikbare mannetjes.
  • Na een draagtijd van ongeveer 55 dagen gaf het vrouwtje in een zelf gegraven gebouw onder de aarde maximaal vier pups voor de wereld. Deze worden vijf maanden verpleegd en zijn zelfstandige in het tweede levensjaar.
  • De levensverwachting van de fossa is ongeveer twintig jaar.


Video: ТРАВЕРСА в гараж своими руками (Maart 2021).