+
In detail

The Impala - Wanted Poster


portret

naam: Impala
Andere namen: Black Heel Antelope
Latijnse naam: Aepyceros melampus
klasse: Zoogdieren
afmeting: tot 1,5 m lichaamslengte
gewicht: 40 - 60kg
leeftijd: 5 - 15 jaar
verschijning: geelachtig roodbruine vacht
seksueel dimorfisme: Ja
Nutrition-type: Herbivore (herbivor)
eten: Gras, bladeren
verspreiding: Oost-Afrika
oorspronkelijke oorsprong: Afrika
Slaap-waakritme: schemering actief
leefgebied: Droge savanne
natuurlijke vijanden: Hyena, leeuw, krokodil
geslachtsrijp: ongeveer drie jaar oud
paartijd: Mei
dracht: 180 - 200 dagen
worpgrootte: 1 welp
sociaal gedrag: Kuddedier
Van uitsterven: Nee
Verdere profielen van dieren zijn te vinden in de Encyclopaedia.

Interessante feiten over de Impala

  • De impala of staarthiel antilope beschrijft een antilope soort in de Aepycerotinae, die inheems is op het Afrikaanse continent.
  • Het verspreidingsgebied van deze cohorten strekt zich uit over grote delen van Oost-Afrika tot Zuid-Afrika. Naast Kenia, Zimbabwe, Botswana en Zambia is de Impala ook te vinden in Tanzania en Mozambique. Daar woont ze in kleinere kuddes en bewoont ze droge savannes en struik- en uiterwaardenbossen, altijd in de onmiddellijke nabijheid van grotere waterpoelen.
  • De Impala heeft een slanke en sierlijke gestalte, heeft zeer lange benen en is daarom een ​​zeer snelle en behendige hardloper en een uitstekende springer.
  • Het telt met een schouderhoogte van ongeveer een halve meter en een lichaamslengte van ongeveer anderhalve meter voor de kleine antilopensoort. De Impala weegt tot 60 kilogram, de mannetjes zijn aanzienlijk zwaarder dan de vrouwtjes.
  • Alleen de bokken hebben hoorns met spiraalvormige patronen, die zijwaarts gebogen zijn en als een S en tot 90 cm lang kunnen zijn.
  • De vacht verschijnt in een helder geelachtig roodachtig bruin en is altijd wit aan de buikzijde. De zwarte vlek op de rug wordt een aalslag genoemd. De naam Black-Rumped Antelope komt van de zwarte plukjes haar die de impala's over de boeien van de achterpoten dragen.
  • Impala's zijn herkauwers en voeden zich met grassen, bladeren en vruchten.
  • Vrouwelijke impala's en hun kittens zijn gegroepeerd in kleine kuddes van ongeveer vijftig, en minder vaak tot honderd, dieren geleid door een mannetje, de zogenaamde Leitbock. Dit wisselt om de zeven of acht maanden, wanneer een nieuwe man de leider uitdaagt en vecht voor suprematie.
  • Het paren vindt plaats in mei, na het regenseizoen.
  • Na een draagtijd van ongeveer acht maanden bevalt de koe van een enkele welp, die de eerste keer buiten de kudde doorbrengt en door de moeder op gezette tijden wordt bezocht alleen voor het zogen. Oudere kalveren leven in kleine groepen binnen de kudde om onderling te vechten en hun uithoudingsvermogen in games te trainen.
  • Veel impala's vallen ten prooi aan krokodillen bij het drinken op waterpunten. De roofdieren zijn hyena's, leeuwen en luipaarden.
  • Impala's kunnen een levensduur van maximaal vijftien jaar bereiken.